Какво е важно да знаеш?

Нито една храна не съдържа всички основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Поради това здравословната диета е свързана с разнообразие и избор на различни продукти, от всяка от основните групи храни, всеки ден. Балансирана диета е тази, която определя прием на повече от определени храни и по-малко от други.

Кои са основните групи храни?

Основните групи храни, които трябва да се съдържат всеки ден в менюто за да бъде диетата здравословна са:

  • Плодове и зеленчуци;
  • Въглехидрати, като хляб, макаронени изделия и ориз;
  • Протеинови храни, като боб, варива, ядки, яйца, месо и риба;
  • Млечни продукти и алтернативи;
  • Масла и мазнини.

Как се балансират основните храни в диетата за диабетици?

Ключът е в това не да се изключат напълно храните, а по отношение на всяка от основните групи да се спазват определени правила:

  1. Плодове и зеленчуци: плодовете и зеленчуците са с ниско съдържание на калории и обилие от витамини, минерали и фибри. Те помагат на храносмилателната система да работи добре и защитават организма от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. Плодове и зеленчуци трябва да има в менюто всеки ден – разпределени в пет порции. Една порция е приблизително това, което се побира в дланта на ръката ти.

    Съветът е да се ограничи приема на плодови сокове и смутита, тъй като те нямат толкова много фибри, но съдържат достатъчно количество плодова захар.

  2. Богати на въглехидрати храни са картофи, ориз, паста, хляб. Всички те съдържат въглехидрати, които се разграждат до глюкоза и се използват от нашите клетки като гориво. Проблемът с някои от тези храни е, че те могат бързо да повишат нивата на кръвната захар. Те се определят като храни с висок гликемичен индекс и трябва да се избягват. Съществуват някои по-добри варианти за богати на въглехидрати храни – такива, които влияят по-бавно на нивата на кръвната захар. Те са с нисък гликемичен индекс, като пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста и басмати, кафяв или див ориз. Те също така имат повече фибри, които помагат на храносмилателната система да работи добре.

    Следователно, основното правило за намаляване на въглехидратите е да се замени белия хляб с пълнозърнест, картофите със сладки картофи, белия ориз с кафяв ориз и да се изключат макароните. Препоръчва се киноа или булгур, както и  натурални мюсли или пълнозърнести зърнени закуски.

  3. Месото и рибата са с високо съдържание на протеини, които поддържат мускулите здрави. Но здравословната диета означава по-малко червено и преработено месо - те са свързани с рак и сърдечни заболявания. Мазните риби като скумрия, сьомга и сардини съдържат много омега-3 масла, което може да помогне за защита на сърцето.

    Стреми се да приемаш храна от тази група всеки ден. По-специално поне 1 или 2 порции мазна риба всяка седмица. Но не е нужно да ядеш месо всеки ден. Богати на протеин храни са сиренето, яйцата и някои растителни храни, напр. соевите продукти, киноата, боб, леща, ядки и пълнозърнести храни, обикновено те нямат поне една от основните аминокиселини и се считат за „непълни“ протеини, но когато се комбинират това е достатъчно за нуждата на организма от белтъци.

  4. Млечни храни и алтернативи са млякото и сиренето. Те съдържат много калций и протеини. Но някои от тях са с високо съдържание на мазнини, особено наситени, така че избери алтернативи с по-ниско съдържание на мазнини. Провери за добавена захар в нискомаслени версии на млечни храни, напр. кисело мляко. По-добре е да избереш неподсладено кисело мляко и да добавиш малко горски плодове, ако искаш да е по-сладко. Ако предпочиташ млечна алтернатива като соево мляко, избери такава, която е неподсладена и обогатена с калций.

    Млечни продукти трябва да се приемат всеки ден, още повече от хора, които са на продължителна кортикостероидна терапия, защото тя води до изчерпване на запасите от калций и носи риск от развитие на остеопороза.

  5. Човек има нужда от малко мазнини в диетата си, но предимно ненаситени . Това е така, защото някои наситени мазнини могат да повишат холестерола в кръвта, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт. Тези по-малко здравословни опции са животинско масло, палмово и кокосово масло. По-здравословните наситени мазнини са храни като зехтин, растително масло, рапично масло, пасти от тези масла и ядкови масла.

За какво трябва да се внимава?

След като научихме какво е здравословна балансирана диета, нека да видим кои храни са „по-опасни“. Това са храните с високо съдържание на мазнини, сол и захар - бисквити, чипс, шоколади, торти, сладолед, масло и сладки напитки. Тези сладки храни и напитки са с високо съдържание на калории и повишават нивата на кръвната захар, имат високо съдържание на нездравословни наситени мазнини, така че не са добри за нивата на холестерола и не на последно място могат да съдържат сол (особено преработените храни). Съветът е да не се приема повече от 1 чаена лъжичка (6 g) сол на ден. Трябва да се отбележи и това, че няма доказателства, които да предполагат, че храните за диабетици предлагат някакви ползи пред здравословната балансирана диета.

Основните съвети за ограничаване на нездравословните храни са:

  1. Готви повече ястия „от нулата“ у дома, защото можеш да контролираш количеството сол, което използваш.
  2. Чети внимателно етикетите на храните:
    • Без мазнини: трябва да няма мазнини, но провери списъка на съставките за добавена захар, която често се използва за заместване на мазнините.
    • Без захар: провери списъка на съставките за мазнини, които могат да заменят захарта.
    • Ниско съдържание на мазнини: продуктът има 3 g или по-малко мазнини на 100 g.
    • Ниска захар: има по-малко от 5 g захар на 100 g.
    • Без добавена захар: въпреки, че не се добавя захар, може да има естествено срещаща се захар в храната.
    • Намалени мазнини или захар: съдържа поне 30% по-малко мазнини или захар от стандартната версия на продукта.
  3. Опитай неподсладени чайове и кафета – те са по-добри от плодовите сокове и смутита, тъй като не добавят допълнителни калории и въглехидрати.
  4. Изхвърли солницата от масата – черният пипер, билките и подправките са чудесни начини да се добави допълнителен вкус към храната.
  5. Приготвяй собствени сосове, напр. доматен кетчуп или сосове на база плодове.
Следваща статия: Адисонова криза
Сподели: